Kindervolksdansgroep            

Jan Pirrewit

Over ons - Jan Pirrewit

 


Jan Pirrewit       De Jannekes       Historiek       Muziekgroep       

 

 

 

Jan Pirrewit en de Jannekes

 

De jeugdwerking van Folklore Ensemble Schoten bestaat uit twee leeftijdsgroepen: De Jannekes en Jan Pirrewit.

 

In beide groepen staan dans, muziek en spelenderwijs leren centraal. De groepssfeer heeft een sterk familiaal karakter waardoor kinderen zich onmiddellijk thuis voelen en amuseren.

 

Jan Pirrewit

 

De kinder- en jeugddansgroep werd in 1968 opgericht door Gustel Verbeelen in de schaduw van het Schotense Wereldfestival van Folklore, ‘Hello! Schoten’. De huidige dansleiding is in handen van Kim Horemans. Zij begeleiden de dansers tussen 7 en 14 jaar oud.

 

Het repertoire van Jan Pirrewit is gebaseerd op authentieke kinderliedjes en muziek alsook op de traditionele passen van de Vlaamse folklore. In de danscreaties tracht de groep de sfeer weer te geven van oude kinderspelen, volkse dansen en jaarmarkten.

De dansgroep wordt daarbij steeds begeleid door een live orkest. De kledij van de dansers is een authentieke kopie van de klederdracht die kinderen droegen tijdens de eerste jaren van de twintigste eeuw.

 

Daarnaast brengen de jongens de traditie van het vendelzwaaien weer tot leven onder leiding van Nick Tiri. In geschriften uit de 16de eeuw wordt al verwezen naar het vendelzwaaien in Vlaanderen. De vendelgroep zorgt met spectaculaire en elegante reeksen voor een extra dimensie in het gevarieerde programma van Jan Pirrewit.

 

De groep was – en is nog steeds - zeer populair op binnen- en buitenlandse festivals. Ze waren al te gast op verschillende folklore festivals in Nederland, Frankrijk, Groot Brittanië, Duitsland en Luxemburg. Maar ook buiten de Benelux grenzen toonde Jan Pirrewit de Vlaamse folklore. In Bulgarije, Tjechoslovakije en Zweden maar ook in Puerto Rico, de Verenigde Staten, Mexico en Taiwan heeft de groep gedanst.